Kuram ve Düşünce dergisi Notlar'ın 10. Sayısı Okuyucuyla Buluştu.
Derginin genel yayın yönetmeni Murat Erol'un sunuş yazısı:
Zaman çabuk geçiyor. Bir sayı sonra yola çıkalı dört yıl olmuş olacak. Dört yılda bizde de, Türkiye'de de, dünyada da çok değişim oldu. Ne yazık ki, her günümüz yeni hayal kırıklarıyla karşılaştığımız sabahlarla başladı. Her sabah biraz daha yalnız, biraz daha kırgın, biraz daha karamsar olduk. Bütün bunlara rağmen, her birimiz bir insan teki olarak ayakta kalma çabamızla güçlenmeye başladık. Defalarca tecrübe ettik, Yalnızlığımız kadar inancımız da arttı. O yüzden geriye dönüp baktığımızda lafla gemi yürütenlerin dava söylevlerine ve edebiyatlarına karşın, vicdanın, adaletin, insafın harekete geçirdiği fikirle ve düşünme mesaisi ile geçti vaktimiz.
Batı'ya her gün yeni oğullar gönderiyoruz, yeni kurbanlar veriyoruz. Her kurban ne yazık ki o kadar hevesle gidiyor ki. Yedinci oğula sıra gelmiyor. İlk altı oğul milyonlarca olmuş durumda. Her biri masal'ı uzattıkça uzatıyor, masal toplumsal anlamda bir karabasana dönüşüyor. Toplum olarak, gerginiz ama kendimize dönmeyi bir çözüm yolu olarak üretmeye başladık. Bu yeni bir durum. Bu çapta bir kendine dönüş hareketi yakın tarihimizde olmamıştır.
*
Notlar olarak bu süreçte sakin, huzurlu ve güvenli bir liman olmaya çalıştık. Bu limana giriş çıkışta kimlik dahi sormadık, sadece dürüstçe bir çabayı önceledik. Bu yüzden kalemiyle yıllara meydan okuyanların değil, yeni bir umutla yola çıkanların mekanı olmaya başlayan derginin, genç yazarlar için derinlikli düşünmenin adresi olmaya başlaması son derece manidar. Genel gidişata veya bunun görüntüsüne tezat bir durum yaşıyoruz. Her biri bir umut olan, yazı çabalarında kendilerinden çok şey beklediğimiz yol arkadaşlarımızın sınırlı imkanlarıyla Notlar'a olan güveni bizim için gayret verici bir durum.
*
Serhat Belen'in hukukçu bir formasyondan gelip İslam felsefesi ve düşünce geleneği üzerinde yoğunlaştığı yazılarının bir zaman sonra kitaplaşacağına inanıyoruz. O zaman kemal bulmuş düşüncelerin nerede durduğunu fikir hayatımızda yeniden değerlendirme imkanı bulmuş olacağız. Hayati Özgür'ü, genç yaşında başladığı iktisat tarihi merkezli okuma ve yazma macerasının, onu ilginç bir yere götüreceğine inanıyoruz. Anıl İbrahim Bakırcı'nın Notlar'daki ilk yazısı, edebiyatla hemhal olduktan sonra şimdi kendini bulduğunu gösterdi. Cemil Caca Arslan'ın da Notlar'daki ilk yazısı; Arslan'da ilginç bir konuyu kaleme alarak önemli bir düşünce performansı ortaya koydu. Muhammed Aydın, edebiyat merkezli yazılarına devam ediyor; bu defa Namık Kemal'in bir yazısından yola çıkarak edebiyatımızda teorinin köklerine mercek tuttu. Hazel Pekacar'ın da Notlar'daki ilk yazısı. Pekacar da, felsefi yolculuğunun kazanımlarını Notlar okurlarına sunmaktan geri durmayacak bir gayrete ve meraka sahip. Dilara Akdeniz, hukukçu kimliğinin ötesinde sanatın koridorlarını merakla gezinme çabasına, bu defa zaman üzerine bir metinle ek yaptı. Nuh Muaz Kapan'ın da Notlar'daki ilk yazısı. Genç arkadaşımızın da, yazma macerasına biz Notlar'da kapı aralayarak bir destek sunmaya çalıştık; kendisinin metinlerinin okuma ve çabayla zenginleşeceğine inanıyoruz.
Bülent Civan ve Ramazan Demir iki tecrübeli isim. Metinleriyle Notlar'a renk kattılar, devamının geleceği konusunda kuşkumuz yok. Derginin değişmez isimleri Kenan Arpacıoğlu, Sait Mermer, Özgür Taburoğlu ve Ekrem Özdemir farklı mecralarda önemli bir düşünce çabası ortaya koyarak Notlar'ın bu sayısında yer aldılar.
Yeni sayılarda görüşmek üzere.
İÇİNDEKİLER
SUNUŞ | 7
Serhat Belen | 11
Kelamcıların Suçu Ne: Gazzâlî Ne Demek İstedi?
Sait Mermer | 19
Asâyı Yere Bırakmak
Anıl İbrahim Bakırcı | 31
21. Yüzyılda "Türk Siyasetname" Geleneği (Giriş)
Kenan Arpacıoğlu | 45
Bıçağın İki Yüzü: Göç Ve Diaspora
Hayati Özgür | 55
Bir Fikir Adamı Olarak İdris Küçükömer ve İktisadi Görüşleri
Özgür Taburoğlu | 99
Yürümenin Felsefesi ve Yavaşlık
Necmettin Evci | 119
Zihin ve Okuma Paralelinde Düşüncenin Tekâmülü
Cemil Caca Arslan | 139
"Rhythm 0" ve Kötülük
Muhammed Aydın | 151
"Lisan-ı Osmani'nin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülahazatı Şamildir" Makalesi Üzerine
Ekrem Özdemir | 167
Hangimiz Babamızı Öldürme İsteği Duymadık ki!
“BAKIŞLAR”
Bülent Civan | 189
İslâm Şehri ve Cami
Rumeysa Hazel Pekacar | 193
Kimlik ve Kişilik İlişkisi
Ramazan Demir | 203
Türkçeyi Kurtarma Bildirisi: "Hakiki Vatan, Husûsen Lisandır"
Nuh Muaz Kapan | 205
Ömer Hayyam ve Yaşam Ahlâkı Üzerine
Dilara Akdeniz | 209
Zaman Zaman İçinde